Jaký koberec zvolit do kanceláře a jaký do ložnice?

Jaký koberec zvolit do kanceláře a jaký do ložnice?

Koberce hrají v interiérovém designu důležitou roli. Správně zvolené dokážou vytvořit v místnosti přátelskou atmosféru nebo zvýšit její funkčnost a estetiku. Zatímco výběr koberce do ložnice by neměl být problém, koberec do kanceláře může být trochu problém. Ideální kancelářská podlahová krytina by měla nejen ladit s celkovým designem interiéru, ale především by měla být odolná, odolná vůči nečistotám a nenáročná na údržbu. Jak vybrat koberec do kanceláře? Jaký koberec do ložnice by byl nejvhodnější? O tom níže. Na co si dát pozor při výběru koberce do kanceláře?

Uspořádání kancelářských prostor, stejně jako design soukromých bytů, vyžaduje pozornost ke každému detailu. Kancelář je přece hlavní výkladní skříní firmy. Musí působit esteticky a přátelsky k návštěvníkům, dodavatelům a zaměstnancům společnosti. Proč se vyplatí používat v kanceláři koberce? Důvodů je mnoho. Kancelářský koberec zahřeje místnost a umožní vám ztlumit některé zvuky. V případě kanceláře, kde pracuje mnoho lidí nebo řešíme tzv otevřený prostor je nesmírně důležitá otázka. Každému se bude pracovat pohodlněji, pokud ho nebude rozptylovat hluk posuvných židlí nebo klapot podpatků. Koberce jsou navíc velmi praktické, protože usnadňují údržbu podlahy v čistotě. Při výběru koberce do kanceláře stojí za to věnovat pozornost materiálu, ze kterého byl vyroben. I když můžeme zvolit akrylátové podlahové krytiny, mnohem lepším řešením budou krytiny z umělých vláken, např. polyamid a polypropylen. Vykazují vysokou odolnost proti zničení a mechanickému poškození. Jsou pružné, a proto se nedeformují a neohýbají. Navíc se snadno vysávají a udržují v čistotě. Zajímavou nabídkou jsou komerční podlahové krytiny SUPERSTAR, dostupné v široké škále barev.

Hmotnost koberce do kanceláře

Další důležitou otázkou je volba plošné hmotnosti – tu byste měli věnovat pozornost v závislosti na intenzitě užívání dané místnosti. V případě míst hojně využívaných zaměstnanci či zákazníky firmy se vyplatí postarat se o vyšší gramáž koberce. Plošná hmotnost má přímý vliv na kvalitu podlahové krytiny a komfort jejího používání. Může se pohybovat od 380 g/m2 do 2 500 g/m2. Doporučená gramáž pro kanceláře je 600-750 g/m2.

Druh rouna

Do kanceláří je nejlepší podlaha s nízkým vlasem, která se snadněji čistí, suchá i mokrá. Vyplatí se také zvolit silné podlahové krytiny, protože lépe tlumí hluk a mají větší tepelnou izolaci. V kancelářích s velkým provozem, zejména na schodištích a chodbách, jsou nejlepší volbou jehlové podlahové krytiny, které jsou extrémně pevné. Vhodnou nabídkou do kanceláří jsou také smyčkové koberce, připomínající různě vysoké smyčky. Jejich štětiny jsou docela odolné proti pronikání nečistot do rouna a zároveň tento typ podlahových krytin propůjčuje místnostem hřejivou a útulnou atmosféru.

Válcovaný koberec, nebo snad dlažba?

Obě řešení jsou velmi oblíbená a mají své příznivce. Koberec v roli vytváří jednotný základ, na kterém nejsou vidět prakticky žádné švy. Bohužel, pokud chcete takový koberec vyměnit za nový, je potřeba naplánovat rozsáhlou rekonstrukci s vyloučením místnosti z dočasného užívání. Dlaždicové podlahové krytiny jsou velmi podobné rolím. Jsou pouze rozděleny na samostatné dlaždice a fungují jako puzzle, díky čemuž je snazší je kdykoli vyměnit za nové, například pokud je některá z nich poškozena. Kobercové dlaždice mají ještě jednu výhodu. Díky nim si můžete vytvořit vlastní kompozici – výběr správných vzorů a barev. Tímto způsobem můžete mít designový koberec, který se nepodobá žádnému jinému.

Jaký druh koberce si mám vybrat do ložnice?

Koberec v ložnici hraje důležitou roli. Správně zvolená dodává aranžmá chuť a zároveň interiér prohřeje a zvýší jeho komfort. Díky němu bude stání s bosýma nohama na podlaze prostě příjemnější. Koberec dokáže zútulnit vaši ložnici, zvláště pokud zvolíte model v příjemných teplých tónech. Zde se sluší dodat, že koberec umožňuje dobré odhlučnění místnosti a umožňuje skrýt případné závady na opotřebované podlaze, takže doma nemusíte dělat velkou rekonstrukci.

Jaký materiál bude vhodný?

Kryty ložnice mohou být vyrobeny z přírodních vláken, jako je vlna. Jsou měkké a příjemné na dotek, dobře udržují teplo a účinně uklidňují. Bohužel mohou senzibilizovat, a proto se nedoporučují alergikům. V ložnici dobře poslouží i plastové koberce. Ty moderní jsou vyrobeny z kvalitních materiálů – polyesteru, polyamidu nebo polypropylenu. Všechny jsou odolné, odolné proti poškození a nenáročné na údržbu. Polyamid navíc neabsorbuje vlhkost a je nehořlavý. Na druhou stranu polypropylen vykazuje mimořádnou odolnost vůči vodě, a proto lze obložení z něj úspěšně čistit i za mokra.

Jakou váhu má koberec do ložnice?

Je zřejmé, že čím vyšší gramáž, tím větší pevnost vložky samotné. S ohledem na skutečnost, že ložnice není místností s příliš velkým provozem, na rozdíl například od haly nebo obývacího pokoje, v ní dobře poslouží koberec o hmotnosti 380–450 g / m2. Pokud někdo uvažuje o koberci do dětského pokoje, pak bude lepším řešením ten s gramáží 450-700 g/m2.

Jaký druh vazby?

Významný vliv na funkčnost podlahové krytiny má také druh vazeb. Nejoblíbenější z nich jsou vpichovaná vazba, velur, svitek, smyčka a shaggy. Pro ty, kteří si cení především pohodlí a rádi došlapují na měkký povrch, bude perfektní volbou huňatý koberec - mimořádně vizuálně efektní, a přitom měkký a příjemný na dotek.

Jaká je spodní strana koberce?

Málokdo při koupi koberce věnuje pozornost jeho podsadě. Mezitím na tom bude do značné míry záviset komfort používání koberce. Nejuniverzálnější jsou jutové a plstěné podrážky. Ten se vyznačuje vysokou odolností proti vlhkosti a teplotním změnám. Kromě toho poskytuje dodatečnou izolaci podlahy a je ideální pro jakýkoli typ podkladu. Pokud má ložnice podlahové vytápění, pak se vyplatí zvolit koberec s jutovým dnem. Zajímavý návrh podšívky s plstěnou vrstvou na spodní straně.

Největší výběr koberců

Follow us on Facebook