Údržba a čištění koberců

Údržba a čištění koberců

Údržba a čištění koberců

Koberec svým krásným vzhledem dokáže podtrhnout charakter každého interiéru. Aby se produkt mohl těšit ze svých vlastností a bezvadného vzhledu co nejdéle, je třeba o něj náležitě pečovat. Systematické čištění je nezbytné pro udržení krásného vzhledu koberce. Každý z materiálů, ze kterého je vyroben, však vyžaduje trochu jiné způsoby údržby.

Vlněné koberce:

1. Koberec vyžaduje pravidelné vysávání. Nejlepší je použít hubici vysavače se stěrkou, ne kartáčem.

2. V případě vlhkých skvrn je ihned odstraňte vlhkým hadříkem. Pro tento účel však musíte použít studenou vodu. Horká voda srazí vlněná vlákna a po čištění zanechá nevzhlednou stopu. Na silnější skvrny lze použít jemné mýdlo.

3. Neměly by se používat čisticí prostředky obsahující kyslík.

4. Chcete-li zachovat intenzitu barvy, vyhněte se používání vlněného koberce na velmi slunných místech.

5. Vlněné koberce se obvykle upravují na délku ručně. Může se tedy stát, že pár nití bude delších než zbytek koberce. Tato vlákna by se neměla vytahovat, protože by to mohlo poškodit strukturu koberce. Nejlepší způsob je zastřihnout jednotlivé prameny na požadovanou délku ostrými nůžkami.

6. Koberec z vlny může ze začátku mírně prášit - je to přirozená vlastnost tohoto materiálu. Ujišťujeme vás však, že to není nijak obtěžující ani škodlivé. Abyste urychlili konec procesu utírání prachu, měli byste koberec vysávat častěji než obvykle. K tomuto účelu nelze použít nástavec s kartáčem - může poškodit strukturu koberce.

7. Vlna jako přírodní surovina má svou charakteristickou vůni, která se časem zcela odpaří.

8. Během používání vlas koberce padá různými směry, mírně se deformuje nebo opotřebovává. Odstíny koberce se proto mohou místo od místa mírně lišit.

9. Koberce byste neměli prát skrz naskrz, tedy tak, že je úplně namočíte.

Akrylové / polyesterové koberce:

1. K čištění akrylového nebo polyesterového koberce používejte pouze vysavač se sací hubicí. Použití kartáčů nebo turbokartáčů zvýší prašnost koberce a může trvale poškodit výrobek. Pozor byste si měli dát i na sací výkon vysavače – nesmí být příliš vysoký.

2. Jako vlněný koberec, aryl prašný. To je přirozená vlastnost a časem přejde.

3. Polyester a akryl velmi rychle schnou. K odstranění hlubokých nečistot tedy můžete použít páru.

4. Vyhněte se promáčení koberce a také nedoporučujeme koberec propírat.

5. Co nejdříve odstraňte veškeré nečistoty. V případě mokrých nebo větších skvrn je lze odstranit metodou „šamponování“.

Koberce z hedvábí / umělého hedvábí / viskózy:

1. Abyste zabránili vyblednutí barev, nepoužívejte koberec na velmi slunných místech.

2. Čistěte pouze prostředky k tomuto účelu určenými. Nejlepší metodou pro tento typ vlákna je použití suchého čisticího prášku, který poté důkladně vysajte nebo protřepejte. Alternativně lze použít jiné jemné čisticí prostředky.

3. Pokud se vám koberec namočí, co nejdříve ho vysušte. Vlhkost, která v ní zůstane, způsobí množení mikroorganismů.

4. Nepoužívejte bělící chemikálie, viskózové vlákno netoleruje tento druh pracích prostředků.

Polypropylenové koberce:

1. Pravidelně svůj koberec vysávejte, aby vypadal krásně a jemně. Použijte nástavec s přísavkou. Štětec může narušit nebo dokonce poškodit strukturu výrobku.

2. V případě větších skvrn je lze odstranit pomocí chemikálií k tomu určených, je však třeba se vyvarovat nadměrného namáčení. Po mokrém čištění musí koberec schnout přibližně 12 hodin.

3. Koberce z polypropylenu se však velmi snadno čistí. Většina nečistot by měla být odstraněna jemným mýdlovým roztokem a vlažnou vodou.

Důležité:

Prašnost materiálů není základem pro reklamaci výrobku. Tento jev je přirozený proces, který není škodlivý ani pro alergiky. Reklamace je posuzována, když se vlas koberce v důsledku prášení ztenčí.

Vzhledem k použití různých výrobních metod se velikosti mohou lišit o +/- 2 % od rozměrů udávaných výrobcem na etiketě výrobku.

Měli byste pamatovat na použití chemikálií speciálně určených pro tento účel na koberce a přitom věnovat pozornost tomu, pro jaký typ vlasů byl přípravek vytvořen.

 

Máte-li po koupi pochybnosti, jak koberec vyčistit a udržovat, aby si uchoval svůj krásný vzhled a očekávané vlastnosti po mnoho let - kontaktujte nás. Rádi vám poradíme, jak se o něj nejlépe postarat.

Follow us on Facebook